language

Nadjevena purica s mlincima

Evo nam purice! Naravno nezaobilazne! Uz to još s domaćim mlincima, klasik je to koji nikad ne izlazi iz mode. U najmanju ruku nekoliko puta godišnje za blagdane koje Zagrepčani toliko vole. A zašto je klasik? Pa zato što je odličnog okusa, naravno! Purica pripremljena na zagrebački način gotovo je simbol blagdana, smjestite je i Vi na svoj stol...


Sastojci za 8-10 osoba:
3-4 kg    očišćene purice

Za nadjev:
2              velike žemlje
150 ml      mlijeka
2              jaja
1 glavica   sjeckanog luka
40 g          omekšanog maslaca
150 g        pureće jetre
1 žlica       sjeckanog peršina
30 g          svinjske masti

Za prilog:
300 g        mlinaca

Također:
150 g        mrkve
3              celerove stabljike
100 g        korijena celera
1 glavica   luka
Sol i mljeveni crni papar

Priprema:
Žemlje narežemo na komadiće, premjestimo ih u prikladnu posudu, prelijemo ih mlijekom, dodamo sjeckana jetrica, sjeckani peršin, sjeckani luk, maslac, razbijemo dva jaja, začinimo paprom i dobro izmiješamo sastojke. Očišćenu puricu izvana i iznutra, začinimo mješavinom soli i papra te ju nadjenemo pripremljenom smjesom od žemlje, jetrica i jaja. Dno posude za pečenje premažemo masti, prekrijemo narezanim povrćem, preko povrća položimo nadjevenu puricu, premažemo ju svinjskom masti, podlijemo vodom i stavimo peći u pećnicu, zagrijanu na 220°C, dva i pol sata. Pred kraj pečenja  mlince na manje komade izlomimo u prikladnu posudu, posolimo ih, prelijemo vrelom vodom i ostavimo da odstoje nekoliko minuta kako bi omekšali. Pečenu puricu izvadimo na dasku za rezanje, a sok od pečenja procijedimo. Pečenu puricu narežemo na komade. Omekšane mlince ocijedimo, prelijemo sokom od pečenja i izmiješamo. Sve zajedno još vruće poslužimo s nadjevom od kruha i pureće jetre.