language
Advent u Zagrebu

Obrtnički Advent

Nezaobilazno mjesto na adventskoj karti Zagreba ove će godine biti prolaz Matice hrvatskih obrtnika, na adresi Ilica 49. Otkrijte zašto!

Nezaobilazno mjesto na adventskoj karti Zagreba ove će godine biti prolaz Matice hrvatskih obrtnika, na adresi Ilica 49. Zašto? Dovoljno je samo da provirite u jedan od izloga i bit će vam jasno da je ovo mjesto i za djecu i za odrasle, da se tu pričaju neke priče iz davnina na sasvim novi način, da je ovo mjesto zabave i educiranja o tradiciji, mjesto na kojem možete zastati i diviti se, ali i kupiti savršeni božićni poklon s jedinstvenom porukom.

Kako je ovo sve moguće?

Tradicijske igračke

Tradicijske hrvatske igračke od drveta, one šarene, maštovite i zabavne, pričaju jednu davnu priču i vraćaju nas u bezbrižnost djetinjstva. No one nisu samo dio djetinjstva naših djedova i baka, mama i tata - od zaborava ih čuvaju marljive ruke naših obrtnika, hrvatskih čuvara tradicije.

Ove će igračke ispuniti čitav prostor u prolazu Matice. Smjestit će se na girlande, na božićna drvca, na promo pult, htjet će se fotografirati s vama u posebnom foto corneru, a ušetat će i na dječje radionice te poslužiti kao rekviziti.

Hmmm, dječje radionice - o čemu se ovdje radi?

Dječji program

Dok će donji dio prolaza poslužiti kao izložbeno-prodajni prostor, na galeriji će se odvijati prava dječja čarolija: pjesma, gluma, čitanje, slušanje, kreativne radionice i sve što je potrebno za zabavno, čarobno adventsko vrijeme.

Krenimo od pjesme! Svake nedjelje za pravi božićni ugođaj pobrinut će se dječji zborovi koji će ispuniti prostor galerije s najljepšim adventskim pjesmama i dati odličan zvučni zapis zanimljivim programima na galeriji.

Znamo da dječja mašta i ruke mogu svašta, a to će nam i dokazati na radionicama u kojima će izrađivati krpene lutke, male drvene igračke i bojati prstićima. Šlag na vrhu torte (ili zvijezda na vrhu bora) je to što će upravo te suvenire, koje su sami izradili, ponijeti sa sobom doma.

A povodom godine čitanja u Hrvatskoj, održat će se serija predstava Tata slikovnica. No, nije ovo samo klasično tatino čitanje dječjih priča iz slikovnica. Ovaj superzabavni tata čita, glumi, pjeva, svira, ponekad se i malo glupira, no uvijek educira o važnim temama poput zdravih navika, važnosti čitanja te učenju kroz igru, smijeh i zabavu!

Kako bi i školarci mogli prisustvovati u što više programa, oni će se odvijati svake subote i nedjelje, a nakon Božića (za vrijeme praznika) svakim radnim danom.

Humanitarni program

Božić je doba darivanja i pomaganja drugima, doba smijeha i veselja, doba ljubavi i mira.

Prolaz Matice hrvatskih obrtnika želi dati osmjeh i radost onima kojima je to najviše potrebno, pa će tako u suradnji s Malim Teatrom biti organizirana posebna božićna predstava za štićenike Dječjeg doma, a za potpuni doživljaj bit će im podijeljeni i božićni pokloni.

U jedno smo sigurni: prolaz Matice će ovog Adventa biti mjesto pozitivnih emocija, dječjeg smijeha, šarenila tradicijskih igračaka i čarobnih priča. Prolaz Matice bit će mjesto pravog božićnog duha!