language
Advent u Zagrebu

Zagreb u adventskom ruhu

Svi oni koji su posjetili Zagreb u adventsko vrijeme znaju kolika ih čarolija očekuje diljem grada. Za one koji još nisu, dopustite da vam (djelomično) dočaramo taj doživljaj.

Čarobni svijet orašara, Mjesečev vrt, drvene kućice, raskošno ukrašeni borovi, šarmantni prozori Gornjeg grada koji svijetle kao u bajci, tisuće i tisuće lampica diljem centra grada, umjetničke instalacije, klizališta i poljupci ispod imele. Svaka institucija ogrnuta je u božićno ruho, a svako lice omotano šalom i kapom s oduševljenjem promatra svijet oko sebe.

Ove vas godine čeka i posebno iznenađenje: predimenzionirane, maštovite i nostalgične igračke diljem grada koje će vas vratiti u djetinjstvo i podsjetiti na onu istinsku magiju Božića koja nam je obuzimala srca kad bismo otvarali poklone ispod bora.

Stoga pođite podno Sljemena i ovog adventa te se priključite brojnim srcima koja ovdje uživaju u božićnoj idili - bit će to iskustvo koje ćete pamtiti zauvijek!

DONJI GRAD

 1. Zrinjevac

Aleja stoljetnih platana koje svijetle sjajem tisuća bijelih lampica. Rumena lica koja očarano promatraju čaroliju oko sebe. Mališani uzbuđeno prate predstave u glazbenom paviljonu. A navečer dolaze na red sve generacije, kad prigodna glazba ispuni park Zrinjevac i potakne posjetitelje na ples i veselje. Najromantičniji zagrebački park poseban je doživljaj u vrijeme adventa!

 1. Trg kralja Tomislava

Među brojnim lampicama, dekoracijama i umjetničkim instalacijama na travnatoj površini ove će vas godine dočekati posebna iznenađenja: siluete klizača i predimenzionirane igračke, obasjane čarobnim božićnim svjetlom koje će vam zaokupiti maštu i povesti vas u neki drugi svijet. Zato pojurite u ovo divno ledeno kraljevstvo i doživite čar Božića uz prigodne pjesme i carstvo igračaka!

 1. Trg J.J. Strossmayera

Ovaj romantični gradski trg i ove je godine s nestrpljenjem dočekao svoje božićno ruho, ali odlučio istaknuti i ono nježno i osjećajno, koje ima tijekom cijele godine. Zato vas ovog adventa tu čeka Božićni poljubac - pogodili ste, ispod imele! Zagrlite i poljubite svoju voljenu osobu te napravite najljepšu ljubavnu fotografiju ovih blagdana. Ovaj je trg vaš najčarobniji kadar!

 1. Prolaz Oktogon

Nedavno obnovljen prolaz Oktogon, kojeg krasi nevjerojatna kupola od umjetničkih vitraja postaje lokacijom jedne neobične, božićne umjetničke instalacije. U prigodnoj formi bora, ova će instalacija izvana odražavati suvremenu civilizaciju i modernu tehnologiju, dok će vas iznutra dočekati toplina tradicije te tradicionalnih igračaka i ukrasa za bor. Ovog se Adventa u prolazu Oktogon spaja nespojivo, a za sve je zaslužan magičan Božić.

 1. Hrvatsko narodno kazalište

Ovaj zagrebački centar kulture još od 1895. godine stoji kao vjeran prikaz umjetnosti i izvana i iznutra. Ove će se godine u sklopu Adventa vanjskim kupolama, impozantnim stupovima, visokim prozorima i klesanim figurama pridružiti i brojne svjetlosne dekoracije zbog kojih će zgrada Hrvatskog narodnog kazališta, osim umjetničkog, odražavati i taj radostan božićni duh.

 1. Trg Mažuranića

Trg Mažuranića oduvijek je bio poprištem brojnih kulturnih događanja, a ove godine tamo se smješta i Advent Zagreb - njegovo će zelenilo i drveća prekriti ukrasi i svjetla inspirirani hrvatskom tradicijom i folklorom, sukladno njegovoj povijesnoj priči. Zavirite li u ovaj parkić, okružen brojnim povijesnim zgradama, dočekat će vas neopisiva harmonija najljepšeg doba godine!

 1. Trg bana Josipa Jelačića

Što bi bio jedan grad bez velikog bora na glavnom trgu? U Zagrebu to je Trg bana Josipa Jelačića, koji će i ove godine postati pozornicom za predivan, šareni i lampicama obasjani božićni bor. Neće biti zaboravljen ni Manduševac, najpoznatija zagrebačka fontana i izvor uz kojeg se vežu brojne legende - oboje će u doba blagdana biti ukrašeni prigodnim dekoracijama s temom igračaka.

 1. Europski trg

Čudesne male drvene kućice i ove će godine biti povezane visećim dekoracijama na Europskom trgu, a ukrašene svjetlećim zvijezdama. Do svog mjesta pred publikom žele doći i orašari, koji će ponosno stajati pored svake kućice i pozivati vas da se fotografirate s njima (tako je, bit će vaše visine!). Naravno, do izražaja žele doći i božićna stabla koja će se smjestiti na bačve kako biste ih bolje vidjeli i kako bi vam dala intimnu božićnu atmosferu.

 GORNJI GRAD

 1. Trg svetog Marka

Ovaj središnji trg zagrebačkog Gornjeg grada, sjedište hrvatske Vlade i premijera, u božićno će vrijeme skinuti svoje ozbiljno ruho i zaogrnuti se božićnim. Zaslužni za tu preobrazbu bit će orašari, koji će na ovom trgu, jednom od najpoznatijih simbola grada Zagreba, napraviti svoj čarobni svijet oko magičnog božićnog drvca.

 1. Park Bele IV.

Magičan mjesec ovog se adventa spušta s neba u vlastiti vrt, koji se nalazi u Parku Bele IV. Kako izgleda vrt magičnog mjeseca? Slapovi lampica i zlatnih dekoracija koji se spuštaju po visokim stablima na ona manja, na raslinje i drvorede. Predimenzionirana instalacija polumjeseca osvijetljena u stilu mjesečine. Svjetlosno cvijeće podno mjeseca. Psst! Ako sjednete na mjesec možete zaželjeti želju i podijeliti je na društvenim mrežama uz #moonwishzagreb!

 1. Strossmayerovo šetalište zapad

I ove godine na Štrosu vas očekuju šarmantne božićne kućice s bogatom ugostiteljskom ponudom, a naravno da će biti i prigodno ukrašene! Kako? Dva velika zelena stabla bit će iluminirana božićnim lampicama i ukrasima koje će se prostirati i po drvenim kućicama, a naravno sve uz pratnju vesele glazbe koja će zaokružiti božićnu idilu.

 1. Plato Gradec

Ako ste u potrazi za savršenom lokacijom za fotografiranje, uputite se na plato Gradec. Tamo je za vas u vrijeme adventa smješten čaroban prostor u kojem ćete putovati kroz prekrasno ukrašene borove, a svaki od njih krije iza sebe i nešto čudesno. Posebno izdvojeni photo pointovi s očaravajućom božićnom scenografijom nude vam i čudesan pogled na adventski grad, a svaki kutak otkriva drugačije uređenu scenu.