Makovnjača – savijača od dizanog tijesta s makom

Što reći o ovom kolaču kojeg teško da netko u Zagrebu nije probao? Možda su ga pekli vaši stari, možda susjedi, no kako god bilo, on je dio naše tradicije. Fino prhko tijesto sa slatkim punjenjem od maka idealan je desert, a možda je još i bolje za jutarnje umakanje u šalicu vrućeg mlijeka.


Sastojci za 30-ak kriški

Za tijesto:
1 kg           brašna
40 g           kvasca
150 g         maslaca
1               jaje
400 ml       mlijeka
½              korice limuna
1               prstohvat soli
100 g         šećera
2               žumanjka za premaz

 

Za nadjev:
60 g           suhih grožđica
100 ml        ruma
600 g          mljevenog maka
600 ml        mlijeka
220 g          šećera

 

Priprema:
Suhe grožđice prelijemo rumom i ostavimo da se namaču, a u prikladnu posudu stavimo šećer, dodamo suhi kvasac, ulijemo mlijeko, promiješamo i stavimo na stranu, 20 minuta, da se napravi pjenica. U posudu miksera za tijesto stavimo brašno, ulijemo pjenicu, naribamo polovicu limunove kore, dodamo dva žumanjka, šećer,  prstohvat soli, rastopljeni maslac, ulijemo mlijeko i izradimo jednolično tijesto. U uljem premazanu zdjelu premjestimo dobiveno tijesto, prekrijemo ga kuhinjskom krpom i ostavimo na toplom, jedan sat, da se tijesto digne. Za to vrijeme u lonac iznad vatre ulijemo mlijeko, dodamo šećer, a kad zavri dodamo natopljene grožđice, mljeveni mak i miješajući kuhamo 1-2 minute na laganoj vatri da se sastojci prožmu. Dignuto tijesto premjestimo na pobrašnjenu dasku, još ga malo pobrašnimo i izvaljamo u izduženi četvrtast oblik, na debljinu od cca. jedan i pol centimetar. Zatim tijesto prerežemo po širini, obje polovine nadjenemo mješavinom od maka, strane tijesta prema kojima ćemo tijesto savijati premažemo umućenim jajetom, i tijesto savijemo. Dobivene savijače premjestimo u prikladnu posudu za pečenje, prekrijemo ih kuhinjskom krpom i ostavimo na toplom 20-ak minuta, da se još jednom tijesto digne. Potom savijače premažemo umućenim žumanjkom i stavimo ih peći u pećnicu, zagrijanu na 175°C, 50-ak minuta. Gotovu makovnjaču izvadimo iz kalupa i stavimo je na rešetku da se ohladi prije rezanja.